FAQ - iklanekamaya.com

FAQ

 

Soalan: Apakah jenis pakej iklan yang ditawarkan untuk saya iklan di iklanekamaya.com?
Jawapan: Kami menyediakan 2 jenis pakej iklan iaitu PERCUMA dan PREMIUM.
   
Soalan: Apa itu pakej PERCUMA?
Jawapan: Pakej ini bersyarat 3 IKLAN dalam tempoh 120 hari. Penamatan iklan berdasarkan kepada iklan mana yang dihantar terlebih dahulu, dan ianya akan tamat dan dihapuskan secara automatik selepas 120 hari dari tarikh iklan tersebut dihantar. Sekiranya jumlah iklan anda mencecah 3 IKLAN, anda dibenarkan lagi memilih pakej PERCUMA yang baharu. Pembaharuan pakej dilakukan secara automatik tanpa sebarang kos.
   
Soalan: Kenapa iklan saya perlu dihapuskan secara automatik sebaik sahaja tempoh iklan saya tamat?
Jawapan: Ini dilakukan kerana: (i) Pihak kami ingin memastikan hanya iklan terkini dan sah sahaja yang diiklankan oleh anda (ii) Ingin memastikan yang pengiklan kami mengemaskinikan iklan mereka.
   
Soalan: Bolehkah saya iklankan semula iklan yang telah dihapuskan?
Jawapan: Boleh. Anda perlu memasukkan semula maklumat serta gambar iklan. Seterusnya klik "Post Ad" button untuk hantarkan iklan anda.
   
Soalan: Bagaimana saya hendak bezakan yang iklan PERCUMA dengan PREMIUM?
Jawapan: Untuk iklan PERCUMA, Tiada label PREMIUM pada iklan anda dipaparkan, manakala untuk iklan PREMIUM, terdapat label PREMIUM dipaparkan bersama dengan warna latar coklat cair (gold).
   
Soalan: Apa itu iklan PREMIUM?
Jawapan: Iklan PREMIUM memerlukan anda membuat langganan dengan hanya kos RM0.50 (per day). Anda sendiri yang menentukan jumlah langganan hari untuk iklan anda bermula dari 1 hari hingga 120 hari. Hasil carian dipaparkan pada kedudukan yang teratas daripada iklan-iklan PERCUMA yang lain. Ini sudah pastinya iklan anda mudah dan senang dilihat oleh pengunjung.
   
Soalan: Kenapa jumlah baki iklan dalam kategori iklan PERCUMA masih tetap sama walaupun saya sudah hapuskan iklan?
Jawapan: Ya, jumlah baki iklan TIDAK akan bertambah sekiranya anda delete (hapus) iklan anda. Misalnya, anda telah hantar 2 iklan dan baki terkini iklan anda ialah 1 iklan daripada 3 iklan. Tetapi sekiranya anda delete (hapus) 1 daripada iklan anda, maka baki terkini iklan anda masih tetap sama iaitu 1 iklan daripada 3 iklan, dan bukannya 2 iklan daripada 3 iklan.
   
Soalan: Bagaimana untuk saya membuat bayaran iklan PREMIUM?
Jawapan: Setakat ini, kami hanya menyediakan satu kaedah pembayaran yang paling mudah iaitu secara offline (bank transfer).
   
Soalan: Bagaimana untuk saya dapatkan maklumat akaun bank iklanekamaya.com untuk pilihan bayaran secara offline (bank transfer)?
Jawapan:

Anda dikehendaki menghantar satu pesanan ringkas kepada kami dengan menaip mengikut format berikut [Ad ID] [Jumlah hari langganan iklan PREMIUM]  dan sms atau whatsapp pada nombor 019 272 3060.

Contohnya dengan menaip mesej [45] [50 hari] dan sms atau whatsapp pada nombor 019 272 3060. Pihak kami akan membalas mesej anda (dalam masa 24 jam) yang mengandungi maklumat akaun pembayaran untuk tindakan susulan yang selanjutnya.

   
Soalan: Di mana saya nak dapatkan Ad ID?
Jawapan: Anda boleh dapatkan Ad ID dalam iklan anda yang terletak di sebelah kanan penjuru atas, dalam ruang "Ad details".
   
Soalan: Bagaimana untuk saya mengesahkan bukti pembayaran saya untuk pakej PREMIUM ke dalam akaun iklanekamaya.com?
Jawapan:

Sebaik sahaja anda telah membuat bayaran pada iklan PREMIUM, maka anda perlu menghantar satu pesanan ringkas kepada kami dengan menaip mengikut format berikut [Jenis Pakej Iklan] [Nama bank] [Tarikh transaksi] [Masa transaksi] [Jumlah wang transaksi] dan sms atau whatsapp pada nombor 019 272 3060.

Contohnya dengan menaip mesej:

[Pemium] [Maybank/Cimb/Paypal/dan sebagainya] [12/9/2016] [1:20pm] [RM10]

Kemudian sms atau whatsapp pada nombor 019 272 3060. Anda juga boleh hantar imej slip bayaran melalui whatsapp.

Iklan anda akan disiarkan sebaik sahaja bayaran anda telah muncul dalam akaun iklanekamaya.com.

  PERINGATAN!!! Anda MESTI memaklumkan kepada kami tentang pengesahan pembayaran yang telah dibuat. Kegagalan berbuat demikian, menyebabkan iklan anda TIDAK akan disiarkan.
   
Soalan: Apa itu link "My Store" yang berada di penjuru atas sebelah kanan?
Jawapan: My Store adalah gedung maya belian secara online melalui internet. My Store adalah sebahagian daripada perkhidmatan di bawah iklanekamaya.com. Tapak asal My Store ialah dari www.maubeli.my. Sekarang dengan kemudahan prasarana ini, anda semua boleh membuat pesanan untuk pembelian produk. Produk-produk terkini akan ditambah dari masa ke semasa. Untuk maklumat lanjut layari www.maubeli.my sekarang.
   
   Admin, iklanekamaya.com